home

Redelijk gemakkelijke wadlooptochten. lichte wadlooptocht

De Wadzwerftochten van het Wadloopcentrum Pieterburen.

Een wadzwerftocht is een ideale wadlooptocht voor de beginnende wadloper. Bij een zwerftocht blijf je aan "landskant" van de diepe vaargeul. Het is dus geen oversteek naar een van de Waddeneilanden of zandplaten, maar een zwerftocht op het Wad, langs de kust.

wadloop zwerftocht 01

Vergis je niet, want ook bij een wadzwerftocht kom je wel degelijk door slik en een aantal wadgeulen heen. Alleen zijn ze niet zo diep als bij een oversteek. Een zwerftocht begint op de dijk en eindigt weer op de dijk. Droge kleding hoef je dus niet bij je te hebben, maar kun je in de auto achterlaten. Je komt op de zelfde plek weer terug.


wadloopzwerftocht 02 De zwerftocht begint al in de kwelder. Dit is een stukje ongerepte natuur die gevormd is door de Waddenzee. Er groeien diverse bijzondere planten en er huizen verschillende dieren, waaronder vogels. Onze wadloopgids kan je hier tijdens de tocht meer over vertellen. Even buiten de kwelder tref je de landaanwinningswerken. Dit zijn de bekende rijen houten paaltjes met gevlochten takken ertussen. (rijshout) Tijdens de zwerftocht verteld de gids ook meer over het verleden, de bedoeling en het ontstaan van deze rijsdammetjes.

wadloopzwerftocht 03 Buiten de rijsdammen sta je al op het wad. Over de harde zeebodem, veelal een zandplaat, loop je naar een stelsel van wadgeulen. Hier gaan we doorheen. Aan de andere kant van zo'n geul of priel, lopen we verder naar de vaargeul. Deze is op die plek zo diep, dat je er niet doorheen kunt. De tocht vervolgt een stukje langs de vaargeul. We gaan op zoek naar de bijzonderheden die het wad te bieden heeft, een slikveld, een mosselbank, kokkels, japanse oesters, etcetera. Wie weet komen we nog een verdwaalde zeehond, lepelaar of stuk wrakhout van een vergaan schip tegen. Daarna zoeken we onze weg terug naar de kust.

Er is bij het Wadloopcentrum Pieterburen keuze uit een drietal wadzwerftochten, waarbij de kinderen onder begeleiding van hun ouders mee kunnen op wadlooptocht.

Wadzwerftocht getijdenhaventje Noordpolderzijl lichte wadlooptocht 02

Startpunt:

Verzamelen op de parkeerplaats bij café Het Zielhoes. Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

wadloopzwerftocht 04 Gezamenlijk vertrek naar de dijk. Op de dijk tref je een prachtig uitzicht over de Waddeneilanden Borkum, Rottumeroog, Rottumerplaat en bij helder weer: Schiermonnikoog. We lopen door het haventje en via de kwelder, naar de landaanwinningswerken. Van daaruit richting het westen. Lopen door een paar geultjes naar de vaargeul de Zuidoost Lauwers. Deze volgen we een tijdje naar het oosten. Dan Komen we bij een bredere geul. Die steken we over naar een zandplaat toe. We gaan nog wat oostelijker en bereiken "de Kop van Het Riet".

wadloopzwerftocht 05Het Riet is de vaargeul die naar het haventje van Noordpolderzijl leidt. Op deze plek mondt Het Riet uit in de Zuidoost Lauwers. We volgen Het Riet over een door de zee aangelegd schelpenpaadje een stukje in zuidelijke richting. Daarna een hindernis: De Sliksloten! Wie hier niet doorheen wil, kan met een van onze gidsen door de kwelder omlopen. Wie wel voor deze uitdaging gaat, maakt de beleving van de dag mee. Je blijft niet schoon en droog! Maar dat vinden de meeste deelnemers niet erg, want het is zeker de moeite waard.

Na afloop van deze avontuurlijke zwerftocht kunnen we ons weer afspoelen bij de spoelbakken of in "de vijver" voor het Zielhoes.

Tijdsduur: ca. 3 u ur.

Prijs: De prijs van deze zwerftocht bedraagt: € 12,50 per deelnemer zwerftocht Noordpolderzijl

Pieterburen 01 Terug naar bovenWadzwerftochten vanaf het eiland Schiermonnikoog wadlopen met kinderen

Startpunt:

Het startpunt op Schiermonnikoog is de Bank van Banck op de dijk vlakbij de Jachthaven.

Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

wadloopzwerftocht 06 We lopen gezamenlijk vanaf de dijk door de kwelder van het Westerstrand. Op de dijk heb je al een prachtig uitzicht over de kwelder en de Waddenzee. Het eerste stukje lopen we over een zandweggetje tot aan de rand van de kwelder. Vanaf de kwelder stappen we het Wad op. We lopen over een harde zandbodem naar de vaargeul van de jachthaven. Deze volgen we een stukje in zuidelijke richting. Daarna buigt de tocht af naar het westen. Even later moeten we door een geul. Dit is de oude vaargeul van de jachthaven. Doordat deze ondiep geworden is komen er vrijwel geen schepen meer door. We waden door deze geul en even later treffen we een oude mosselbank. De gidsen kunnen wat vertellen over de diverse schelpdieren die je op deze mosselbank aantreft. De Mossel, de Kokkel en de Japanse oester. Daarna koersen we op de "witte vuurtoren" van Schiermonnikoog af. Deze toren is nu geen vuurtoren meer. Waarom? De gids kan je hier meer over vertellen. We bereiken uiteindelijk een paar kniediepe geultjes en komen door wat slik. Even later zijn we weer terug in de kwelder. Door deze kwelder loopt een priel waar men zich kan afspoelen. Daarna lopen we weer naar het beginpunt van deze tocht, de Bank van Banck.

Ben je met een groep op Schier en wil je vanaf het eiland gaan wadlopen?

Deze tocht is alleen voor groepen vanaf 10 personen en in overleg te lopen. Neem daarvoor  s.v.p. even contact op met het Wadloopcentrum.

Tijdsduur: ca. 2 uur

Prijs: De prijs van deze zwerftocht bedraagt: € 13,50 per persoon Wadzwerftocht jachthaven Schiermonnikoog

Pieterburen 02 Terug naar bovenWadlopen op het Pieterburenwad.kinder wadlooptocht

Startpunt:

Verzamelpunt is de parkeerplaats achter het dorpshuis van Pieterburen. (Het voormailge wadloopkantoor, aan de hoofdstraat) Daarna vertrekken we naar het dijkmagazijn in de Negen boeren polder bij Pieterburen, of naar de Linthorst Homan polder bij Westernieland. Na Uw aanmelding op de parkeerplaats verzoeken wij U nog even te wachten, om later  gezamenlijk achter de gidsen aan, naar het startpunt te rijden.

Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

We lopen gezamenlijk naar de dijk. Op de dijk een prachtig uitzicht over de kwelder en de Waddenzee.

We kunnen Rottumerplaat zien liggen, Simonszand en mogelijk ook nog Schiermonnikoog. Via de kwelder en de landaanwinningswerken bereiken we het Wad. wadloopzwerftocht 07

Over de harde zandbodem lopen we naar het noorden om het Robbengat te vinden. Hier komen we door een tweetal geulen. Daarna vervolgt de tocht naar de Zuidoost Lauwers, de diepe vaargeul tussen het Pieterburenwad en de Rottumerplaat. Over het Pieterburenwad vervolgen we onze tocht westwaarts en zoeken we het Molengat op. Ook hier weer een geul, waar je tot aan je middel doorheen komt. Daarna vervolgen we onze weg naar de Bokumprielen. Dit gebied, moet je als wadloper een keer gezien hebben. De Bokumprielen is een bijzondere plek, vol met kleine geultjes stromend water. Een plek waar vrijwel niemand anders komt. Na deze prielen aangedaan te hebben, lopen we weer terug naar de dijk.

.Wadzwerftocht Pieterburenwad

Tijdsduur lopen: ca. 3 uur.

Prijs:

De prijs van deze zwerftocht bedraagt: € 12,50 per deelnemer.


Wil je met jouw eigen gezelschap en een privé gids wadlopen?

Ben je met meerdere personen en je wilt met een eigen gids het wad op? Neem dan even contact met ons op voor een privé tocht op maat. Je kunt dan een zwerftocht ook op een datum lopen die niet in ons programma staat. Vanwege de steeds wisselende waterstanden doe je er goed aan om eerst even contact met ons op te nemen, alvorens je verder plannen maakt.  Dan bekijken wij de mogelijkheden en komen met een voorstel op maat.


Terug naar bovenPieterburen 03