home

 

Eco wadlooptocht naar Simonszand:medium wadlooptocht

Help jij ook mee om Simonszand weer schoon te maken?

Na de containerramp van begin 2019 blijft er nog steeds rommel aanspoelen op Simonszand. In 2018 al, dus nog voor de containerramp, ontstond tijdens een tocht naar Simonszand spontaan het idee om vuilniszakken mee te nemen en alle zwerfvuil aldaar op te ruimen. Niet wetende dat begin 2019 de MSC Zoe een aantal containers zou verliezen. Het Wadloopcentrum Pieterburen hielp daarna mee met het opruimen van aangespoeld vuil. Omdat Simonszand erg afgelegen ligt en daar vrijwel geen andere mensen komen, hebben we besloten om dit spontane idee uit 2018 voortaan iedere tocht naar Simonszand uit te gaan voeren. Als deelnemer krijg je van ons een vuilniszak mee om afval in te verzamelen. Voor degene die het meeste afval verzamelt of met het meest ludieke afvalstuk op de proppen komt, hebben we een prijsje in petto. Je hoeft niet ver te sjouwen met de zak, want het ingezamelde afval wordt aan boord van het schip meegenomen naar de haven van Lauwersoog.

Lopen en varen naar bijzondere plek, voor mensen die willen genieten van de rust en stilte van dit afgelegen stukje Waddenzee !! 

Deze unieke en inmiddels bijzonder zeldzame tocht, naar een zeer mooie en weinig toegankelijk zeehondengebied in de Waddenzee, wordt slechts nog maar een enkele keer per jaar gehouden. Reserveer de data voor dit jaar nu alvast in jouw agenda. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen ook mee !

Simonszand is een zandplaat ten oosten van Schiermonnikoog en ten westen van Rottumeroog. Bij gemiddeld hoog water blijft Simonszand droog en zou je er in principe een nachtje kunnen blijven slapen. Echter, sinds een aantal jaren is dit niet meer toegestaan om de vogels een hoogwater rustplaats te gunnen. We varen dan ook gewoon met het schip weer terug naar Lauwersoog.

Start van deze tocht:

Verzamelpunt is het wadloopkantoor in Lauwersoog. Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

Na Uw aanmelding en inschrijving, komt er een bus voorrijden.

Dezesimonszand wadlopen brengt ons naar de Negenboeren polder bij Pieterburen. Na te zijn uitgestapt, lopen we naar de dijk. Dit is het startpunt van deze mooie gecombineerde wadlooptocht en vaartocht. Via de kwelder bereiken we de rijsdammen. Als we die gepasseerd zijn lopen we over een redelijk harde zandbodem naar de eerste geul, het Robbengat. Hier gaan we door en komen we tot aan ons middel door het water. Vervolgens gaat de tocht verder richting het Pieterburenwad. Daarna volgen we een diepe vaargeul, de Zuidoost Lauwers, in noordelijke richting. We lopen nu wat westelijker, tot we niet meer verder kunnen. Hier ligt het schip al op ons te wachten. Vanuit het water stappen we aan boord en vareneen klein stukje verder naar de zandplaat Simonszand.

varen simonszand

Simonszand was vroeger al wadlopend te bereiken. Het wad is echter dynamisch, hetgeen wil zeggen dat er continue veranderingen plaatsvinden. Sinds een aantal jaren is er een nieuwe diepe wadgeul bijgekomen, waardoor Simonszand werd afgesneden en sindsdien een "echt" Waddeneiland geworden is.


zeehonden

Op Simonszand gaan we weer van boord. De volle bepakking die je tijdens de wadlooptocht bij je had, hoeft nu niet meer mee en kan achterblijven op het schip. Je mag vrij rondwandelen of pootjebaden op Simonszand. Maar je kunt ook bijvoorbeeld met een van de gidsen meegaan. Die weten een plek waar veel zeehonden liggen. Daarna nemen ze je mee naar het Noordzee strand. In de verte zie je de branding al. Op Simonszand vind je ook vaak bijzondere schelpen. Die van de Wulk bijvoorbeeld. Misschien vind je wel barnsteen!! Weer terug naar het schip lopen we langs het zeegat van de Zuidoost Lauwers en kunnen we Rottumerplaat van dichtbij zien liggen.

Nadat we weer terug zijn aan boord van het schip, varen we terug over de Waddenzee naar het beginpunt van deze dag: De haven van Lauwersoog. Onderweg terug naar de haven is er voor iedereen soep en zijn er belegde broodjes. Want waddenlucht maakt hongerig!

IVM Corona worden er dit seizoen geen tochten meer naar Simonszand en Rottumeroog gehouden.


Boek Simonszand

Tijdsduur:

Lopen: In totaal ongeveer 4 uur. Busrit, Varen + lopen: ca 9 uur

Prijs: De prijs van deze tocht bedraagt: € 50,00 per deelnemer inclusief soep en broodjes aan boord op de terugweg.

Lees meer over  Simonszand...

De Simonszandtocht van 4 juli 2020 is gereserveerd door de Waddenvereniging. Zou je op die tocht ook mee willen? Dan kun jij je daarvoor aanmelden bij de Waddenvereniging door op deze link te klikken. Alleen voor volwassenen.

Opnieuw in 2020: Nachttocht naar Simonszand !! medium wadlopen

In 2020 lopen we wederom een nachttocht naar Simonszand. Er zijn slechts beperkt plaatsen beschikbaar. Maak de zonsopkomst mee vanaf een onbewoond eiland, dat ligt in de Waddenzee tussen Rottumerplaat en Schiermonnikoog!!

Op de terugweg wordt er aan boord een ontbijt geserveerd.

Datum: vrijdag 5 juni. Meldtijd: 01:00 bij het Wadloopkantoor in Lauwersoog.

Wel even reserveren via onderstaande button " Boek deze tocht ".


De prijs van deze tocht bedraagt: € 50,00 per deelnemer incl. ontbijt.

Boek Simonszand


pieterburen 04 Terug naar boven