home

 

Varen en Wadlopen:medium wadlooptochtwadlooptocht


Varen, droogvallen en rondwandelen over de zandplaat

Door het Wadloopcentrum Pieterburen worden regelmatig gecombineerde wadloop- en wad boottochten georganiseerd. Was vroeger het wadlopen iets voor echte "diehards", tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die van de Wadden willen genieten door middel van een vaartocht, droogvallen op de zandplaat en daar een gemakkelijk stukje lopen om zeehonden te zien of schelpen te zoeken.

Bij het Wadloopcentrum Pieterburen is dit alles mogelijk. We bieden de volgende combitochten Varen, Droogvallen en Wadlopen aan: (klik op de groene tekst voor meer info.)

Verklaring van de symbolen:

wadlooptochten

Varen naar- en wadlopen op: Het Lutjewad.
licht wadlopen Zeehonden ontmoeten.

Start:

Verzamelpunt is het schip de Boschwad, of de Noordster die aangemeerd liggen in de visserijhaven van Lauwersoog. Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

meisjes op zandplaat Na het aanmelden en de inschrijving, vertrekt het schip naar de zandplaat Lutjewad. Mogelijk worden er onderweg op de zandplaat Brakzand nog een paar wadlopers afgezet, die naar Schiermonnikoog lopen. Daarna vervolgt het schip haar weg naar het Lutjewad.

Op Lutjewad gaat men via een ladder en een kort stukje lopen door het water van boord. Onder leiding van de wadloopgidsen wordt er een wandeling gemaakt over de zandplaat. Voor wie dat wil, kan er nog even kennis gemaakt worden met het slik, anderen lopen om het slik heen. Daarna: Op weg naar de zeehonden! Deze liggen achter een hogere zandrug te zonnen. Als we ze voorzichtig benaderen, schrikken ze niet en blijven ze liggen.

Met een ruime bocht om de zeehonden heen, lopen we weer terug naar het schip voor de terugreis naar Lauwersoog.

Tijdsduur: lopen: 1,5 uur. Varen + lopen: ca 5 uurLutjewad boeken

Prijs: De prijs van deze tocht bedraagt: € 25,00 per deelnemer

Gezinsprijs: 2 volwassenen.+ 2 kinderen: € 80,00

Arrangement Lutjewad

Pieterburen Terug naar boven

Dagje uit:
Varen naar de Oude Wal en wadlopen bij het Weststrandlichte tocht van Schiermonnikoog.

Start:

Verzamelpunt is het schip de Boschwad, of de Noordster die aangemeerd liggen in de visserijhaven van Lauwersoog. Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

boottcht Weststrand Na Uw aanmelding en inschrijving, vertrekt het schip naar het de Oude Wal bij Schiermonnikoog. Mogelijk worden er onderweg op de zandplaat Brakzand nog een paar wadlopers afgezet, die naar Schiermonnikoog lopen. Daarna vervolgt het schip haar weg naar het Wad bij Schiermonnikoog.

Bij de Oude wal, gaat men via een ladder en een kort stukje lopen door het water van boord. Onder leiding van de wadloopgidsen wordt er een korte wandeling gemaakt over het brede Westerstrand van Schier.

Omdat er een oude zandbank aan het strand van Schiermonnikoog is "vastgegroeid" is het Westerstrand van Schier nu het breedste zandstrand van de Waddeneilanden.

wadvaren weststrand De tocht voert oostwaarts, naar een oude mosselbank. Even later waden we door een wadgeul, om over te steken naar de tegenoverliggende zandplaat. We lopen nog steeds richting het oosten. Daarna bereiken we de vaargeul die de recreatievaart naar de jachthaven van Schiermonnikoog leidt.

We lopen een klein stukje langs deze geul naar het noorden.

Daarna buigen we af, richting westen. Hier volgt een kort stukje slik en kun je zelf  kortstondig kennismaken met dit waddenslik. Daarna lopen we via de kwelder, naar de "bank van Banck". Op het grasveldje nabij de bank kleden we ons om en lopen we verder naar het dorp.

In het dorp is er een paar uurtjes aan jezelf. Lekker rondstruinen, terrasje pikken, noem maar op. Op een afgesproken tijdstip en plek in het centrum van het dorp, komen later op de dag de bussen om je weer terug te brengen naar het schip, dat inmiddels in de veerhaven op ons ligt te wachten.

Houd er, voor wat betreft jouw kleding, rekening mee dat je extra kleding, een plastic zak en een handdoek meeneemt. En dat je de oude kleding die vies mag worden, alvast aan hebt.

Tijdsduur lopen: 2 uur. Varen, lopen en rondstruinen: ca 7 uur.

Prijs: De prijs van deze tocht bedraagt: € 30,00 per deelnemer

Gezinsprijs: 2 volwassenen.+ 2 kinderen: € 95,00 weststrand boeken

Deze wadlooptocht is inclusief busvervoer op het eiland!

pieterburen 02 Terug naar boven

De Zeehonden Wadlooptocht:Varen en wadlopen op de zuidpunt van de Engelsmanplaat. medium wadlopen

Start:

Verzamelpunt is het schip de Boschwad, of de Noordster die aangemeerd liggen in de visserijhaven van Lauwersoog. Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

Na Uw aanmelding en inschrijving, vertrekt het schip naar de zandplaat Engelsmanplaat. Mogelijk worden er onderweg eerst nog een paar wadlopers afgezet, die naar een andere bestemming lopen. Daarna vervolgt het schip haar weg naar de Engelsmanplaat.

Op de Engelmanplaat gaat men via een ladder en een kort stukje lopen door het water van boord. Onder leiding van de wadloopgidsen wordt er een wandeling gemaakt over de zandplaat. De tocht voert in westelijke richting. Dit deel van de Engelsmanplaat heeft een wat avontuurlijkere ondergrond. Je loopt naar en over een grote oesterbank, die vol ligt met japanse oesters. Als je goed kijkt, ontdek je ook kokkels en mosselen. De geulen die je tegenkomt zijn niet zo diep  en je loopt nagenoeg slikvrij. Aan het eind van de wandeling komen we bij een mini lagune. Schepnetje meenemen !! Want als je geluk hebt, kun je hier zaken als garnalen, krabbetjes en zelfs kleine zeesterren opvissen.

zeehonden wadlooptocht

Na terugkeer bij het schip gaan we weer aan boord. We varen dan nog even naar de Kuipersplaat waar zeehonden liggen te zonnen. Als we stil zijn, verstoren we ze niet en blijven ze liggen. We kunnen heel dichtbij komen. Na de zeehonden te hebben gefotografeerd varen we weer terug naar Lauwersoog.

Tijdsduur: lopen: 1,5 uur. Varen + lopen: ca 5 uur

Prijs: De prijs van deze tocht bedraagt: € 25,00 per deelnemer

Gezinsprijs: 2 volwassenen + 2 kinderen: € 80,00 zeehonden wadlooptocht boeken

pieterburen 03 Terug naar boven


Varen en wadlopen op de Engelsmanplaat, naar de Kalkman en vogelbroedgebied Het Rif. medium wadlopen


Start:

Verzamelpunt is het schip de Boschwad, of de Noordster die aangemeerd liggen in de visserijhaven van Lauwersoog. Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

Na Uw aanmelding en inschrijving, vertrekt het schip naar het meest noordelijkste puntje van de Engelsmanplaat. Het Rif genaamd.

Op deze Noordpunt van de Engelmanplaat gaat men via een ladder en een kort stukje lopen door het water van boord. Onder leiding van de wadloopgidsen wordt er een engelsmanplaat wandeling gemaakt over de het Noordzeestrand van duinenrij Het Rif. Daar broeden de vogels, waaronder een paar zeldzame soorten.

Het Rif is een plek iets ten noorden van de Waddenzee dat vanwege de vele broedende vogels, niet het gehele jaar toegankelijk is. Om die reden, wordt deze tocht wat later in het seizoen gelopen. De tocht voert om het broedgebied heen. We lopen in de richting van het Hon, het meest oostelijke puntje van Ameland. Daarna buigt de tocht af naar het zuiden. We krijgen inmiddels andere bodem onder de voeten en passeren een niet al te diepe geul. Deze geul wordt gezien als grens tussen het Noordzeegedeelte het Rif en het wadgedeelte, de Engelsmanplaat. Onze koers is nu gericht op de Kalkman, het vogelwachters onderkomen. De volgewachters bivakkeren het hele seizoen op deze plek en houden op afstand de zeldzame en broedende vogels van het Rif in de gaten. We mogen naar boven toe, het huisje op, voor een uitzicht over het broedgebied en de aangrenzende waddeneilanden. Inmiddels is het schip ook naar deze plek toe gevaren om de groep aldaar weer op te pikken.

Loopduur ca. 2,5 uur. Vaartijd totaal ook zo'n 2 uur. Totaal ca. 4-5 uur.

prijs: € 35,00 per persoon.

zeehonden wadlooptocht boeken

Lees meer over de Engelsmanplaat....

Lees meer over broedgebied Het Rif...

pieterburen 03 Terug naar boven