home

Met het Wadloopcentrum Pieterburen,

Wadlopen naar Ameland:oversteek

De oversteek, die je niet mag missen!

Start:

Holwerd 01

Verzamelpunt van deze wadlooptocht is Café Land en Zeezicht op de pier van Holwerd. Vanaf deze pier vertrekt ook de veerboot naar Ameland.

Parkeren: Op het parkeerterrein van de veerboot.

Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

ameland boeken 01 Na Uw aanmelding en inschrijving, aan ons tafeltje in café Land en Zeezicht te Holwerd, krijgt U van het Wadloopcentrum Pieterburen een consumptiebon. Hier kunt U een kopje koffie of thee voor ophalen bij het buffet.

Holwerd 02

Na de koffie verzamelen we ons op een afgesproken tijdstip, voor vertrek naar het beginpunt van deze wadloop oversteek. Hier wordt Uw groep door onze wadloop gidsen welkom geheten en nemen we het verloop van het wadlopen naar Ameland met U door.

Daarna stappen we vanaf de Holwerder pier op de slikkige wadbodem. We lopen langs de rijsdammen in oostelijke richting. Het eerste stuk, is een pittig stukje wadlopen.

Holwerd 03

Na verloop van tijd buigt onze wadlooptocht af naar het noorden. De eerste hindernis ligt al op ons te wachten: Het Visbuurstergaatje. Die moeten we doorwaden. Aan de overkant van deze geul ligt een mosselbank, die we gaan passeren. Op deze mosselbank tref je niet alleen mosselen, maar ook Japanse oesters en kokkels aan. De wadloopgidsen vertellen hier op de mosselbank, of onderweg, meer over.


wadlopen Ameland boeken 02


Ameland tocht 04

Na de mosselbank te zijn gepasseerd, wordt de ondergrond al beter beloopbaar. We trekken noordwaarts. In de verte kun je Amelander natuurgebied Het Oerd, al zien liggen. Het lijkt dichtbij, maar schijn bedriegt. Het wadlopen is nog zeker niet voorbij. Over een harde wadbodem lopen we nu door een gebied met prielen, geulen en mooie uitgestrekte zandplaten.

wadlopen ameland 05

We komen aan bij de Zuiderspruit, een diepe geul met boeien. Onze wadloop gidsen gaan op zoek naar die ene plek, waar je deze geul kunt doorwaden.

Na deze hindernis genomen te hebben, vervolgen we onze wadlooptocht naar Ameland.
Ameland tocht boeken 03
veerboot Ameland 06

We passeren vervolgens de Mid Holwerderbalg en de Noorder Holwerderbalg. Dit zijn de laatste geulen die we door moeten.
Bij de meeste wadloop oversteken naar een Waddeneiland zit het venijn hem in de staart. Hiermee bedoelen we, dat het laatste stukje van deze prachtige wadlooptocht weer pittig kan worden. We koersen nu aan op Het Oerd.


Het Oerd is het grootste zandduin van Ameland en de naam van het aangrenzende natuurgebied. Daar gaan we aan land.

bus Ameland 07

Aan de voet van het Oerd en in het gras van dit Amelander natuurgebied rusten we moe maar voldaan uit van onze wadloopoversteek. Na deze korte pauze volgt nog een wandeling door  de duinen naar het Noordzeestrand. In het frisse water van de noordzee spoelen we ons af en op het witte zandstrand kleden we ons om. De bewoonde wereld bevind zich nog een paar kilometer van deze plek vandaan. Maar dat mag geen probleem zijn. Met trekker en wagen worden we naar de strandopgang van het dorp Nes vervoerd.


wadlopen Ameland boeken 04 Ameland 08Nes is het gezellige centrumdorp van Ameland. Vaak is er nog tijd, om gezellig wat rond te kijken, te winkelen of een terrasje te pikken. Vanaf de strandopgang Nes is het zo'n 10 minuten lopen naar het dorp. Je zou ook kunnen wachten op een bus, die je dan naar het dorp of de veerboot brengt.Ameland 09De prijs van dit dagje uit, wadlopen naar Ameland bedraagt:

€ 35,00 per deelnemer. 

Tijdsduur wadlopen: ruim 3 uur.

Totale tijdsduur wadlopen, trekkertocht en zelf rondstruinen op het eiland zijn afhankelijk van de vertrektijden veerboot.


Deze prijs is inclusief:

Koffie in Holwerd, Tractorvervoer over het strand van Ameland en de terugvaart met de veerboot of een ander schip.

Deze tocht is NIET geschikt voor mensen met een slechte conditie, hartpatienten, longpatienten, kunstknie, of heup, zwakke enkels, zwakke knieen etc. Het is een ZWARE tocht !

Ameland boeken 05


Terug naar boven