homeEen Wadloop oversteek naar:

pittig

Het beschermde en onbewoonde waddeneiland Rottumeroog.

Wadlopen door de ongerepte natuur, in afgesloten gebied!

Rottumeroog, een unieke wadlooptocht die je niet mag missen!

Start: Verzamelpunt van de wadlooptocht naar Rottumeroog, is het kantoor van Wadloopcentrum Pieterburen aan de Haven 20 9976 VN te Lauwersoog. Parkeren op de parkeerplaatsen P3 of P4. Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie.

Rottumeroog boeken 01


Tochtbeschrijving, inclusief vervoer en warme maaltijd:


Na Uw inschrijving op ons kantoor in Lauwersoog Rottumeroog 01komt de bus voorrijden om U en de overige deelnemers naar het startpunt van deze zeldzaam mooie wadlooptocht naar Rottumeroog te brengen. We starten in de Emmapolder ten noorden van Uithuizen. De gidsen van het Wadloopcentrum Pieterburen heten U welkom en nemen het verloop van de wadlooptocht naar Rottumeroog met U door. Daarna wordt er vertrokken, want het water wacht niet ! Onderaan de dijk ligt een relatief kleine kwelder. Deze gaat al gauw over in de landaanwinning met zijn karakteristieke houten paaltjes.

Rottumeroog 02 Binnen deze rijsdammetjes wordt de bodem al snel slikkig. Even de tanden op elkaar en het Uithuizer Wad wordt bereikt. Hier moeten we door een geul. We worden tot onze middel nat, maar dat geeft niet. Aan de overkant van de geul, wordt de ondergrond al snel beter. We lopen in Noordwestelijke richting. En gaan op zoek naar de oorsprong van de Zuidoost Lauwers. Deze vaargeul is hier goed te doorwaden. Een kleine pauze en we lopen verder naar "de stenen". Het Wad is dynamisch. Soms liggen de stenen verscholen onder het zand, andere keren zijn ze weer aan de oppervlakte. Indien de wadlooptocht voorspoedig verloopt, kunnen we nog een stukje naar het oosten gaan. Zo niet, dan nemen we een kortere weg. Oostelijk, ligt een mooi geulenstelsel op ons te

Rottumeroog boeken 02

wachten: De Sparregaten. De witte kleur van de schelpenbanken licht al van heinde en verre op in de zon. Alsof je ver weg in het buitenland bent, zo mooi als die schelpenbanken op de oevers van het Sparregat liggen te blinken in de zon. Geen wonder dat dit gedeelte van de Waddenzee zo goed beschermd is ! Rottumeroog 03 We passeren een tweetal kleinere geulen en koersen dan wat westelijker. Rechts van ons liggen de Zuiderduintjes, een mini duineneilandje dat ten zuiden van Rottumeroog is ontstaan.
Helaas mogen we deze duinen niet betreden. We lopen er wel vlak langs. In de verte zien we het schip op de zandplaat bij Rottumeroog al liggen wachten. Maar we zijn er nog niet. De wadlooptocht op het zuidstrand van Rottumeroog duurt nu nog zo'n drie kwartier. En dan bereiken we het schip.

Vlak nadat we aan boord gaan, komt de vloed al op. Je ziet in minder dan een half uur de complete zandplaat verdwijnen onder water. Het schip komt los. De motor wordt gestart en we varen het zeegat uit. Een klein stukje maar, want het roer wordt al snel weer omgegooid, om langs de zonnende zeehonden van Rottumerplaat te varen. We komen erg dichtbij, het zijn er honderden! Rottumerplaat is eveneens beschermd natuurgebied. Rottumeroog 05We blijven daarom aan boord. Vanaf het schip heb je een magnifiek uitzicht op Rottumerplaat en de zeehonden "Plaat" is inmiddels uitgegroeid tot een echt Waddeneiland. Met begroeiing en bebouwing. Daarna gaat onze vaartocht verder. We varen onder Simonszand en Schiermonnikoog door, over het Lutjewad, terug naar de haven van Lauwersoog.

Rottumeroog boeken 03


Op de terugweg kun je aanschuiven bij een warme maaltijd die in buffetvorm gereed staat in de salon van het schip.

Tijdsduur wadlopen: ca. 3 uur.

Totale tijdsduur: Bus, wadlopen en terugvaart: ca 8-9 uur.

De prijs van deze tocht bedraagt: € 65,00 per deelnemer en is inclusief busvervoer naar het startpunt, warme maaltijd aan boord en de extra lange boottocht, terug naar Lauwersoog.

Lees meer over  Rottumeroog....

Lees meer over  Zuiderduintjes....

Lees meer over  Rottumerplaat....Pieterburen Terug naar boven